Kenderbarát

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Error
  • Error loading feed data.
Home Hírek Kenderbarátok John Sinclair és a Fehér Párducok

John Sinclair és a Fehér Párducok

E-mail Print PDF
Share Link: Share Link: Bookmark Google Yahoo MyWeb Del.icio.us Digg Facebook Myspace Reddit Ma.gnolia Technorati Stumble Upon

John Sinclair detroiti költő, az MC5 zenekar egykori menedzsere, valamint a Fehér Párduc Csoport (White Panther Party) vezetője. A Fehér Párducok névre keresztelt, fehér amerikai politikai közösséget Sinclair 1968-ban Lawrence (Pun) Plamondon-nal és Leni Sinclair-rel alapította. Megalakulásuk a Fekete Párducok Csoport társalapítójának, Huey P. Newtonnak egy interjúban elhangzó, „Mivel tudnák támogatni a fehérek a Fekete Párducokat?” kérdésére, mintegy válaszként érkezett. A csoport nevét a Fekete Párducok után kapta, és munkásságát a „kulturális forradalom” támogatásának szentelte.

A Fehér Párducok Csoport főként Detroitban és Ann Arborban (Michigan) tevékenykedett, és kezdetben magába foglalta az MC5 „őspunk” együttest, amelyet John Sinclair a bebörtönzéséig vezetett. Sinclair helyét Jon Landau vette át a zenekarban, majd az együttes 1970-re teljesen függetlenné vált a Fehér Párducoktól.

Egy általános ideológiai perspektívából kiindulva Plamondon és Sinclair a következőképpen határozták meg a Fehér Párducok küldetését: a bolygónk tisztaságáért és a politikai foglyok kiszabadításáért való küzdelem. Támogatták továbbá a „szex, drogok, rock ’n roll” jelmondattal fémjelzett mozgalmat, és a kapitalizmus megszüntetését.

Az elsődleges céljaik közé tartozó marihuána legalizációért Sinclair végül a szabadságával fizetett. Miután számos esetben ítélték el cannabis birtoklásért, a Fehér Párducok megalapítója 9 és fél év börtönbüntetést kapott 1969-ben azt követően, hogy két marihuanás cigit adott el egy civilruhás rendőrnőnek. Az ítélet ellenére Sinclairt óvadék fejében 1971-ben szabadon bocsátották. A váratlan fordulat két nappal a kiszabadulásáért szervezett jótékonysági „Free John” koncert után történt, amelyet a Michigan egyetemi Crisler Arena-ban tartottak, a fő előadók közé sorolható John Lennon és Yoko Ono, valamint Stevie Wonder és Alan Ginsberg.

 

 

Kenderbarát Video Bar

Loading...

Szavazás

Melyik a kedvenced a felsorolt marihuána fajták közül?
 

Banner

Szavazás

Melyik kender alapú terméket használod?
 
Banner

Hírcsatorna