Kenderbarát

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Error
 • Error loading feed data.
Üdvözöllek a Kenderbaráton!

Negyedszázados a Cannabis Cup

A világ első számú kannabisz fesztiválja, a High Times Cannabis Cup ebben az évben is megrendezésre kerül Amszterdamban november 18-22 között. A legelső kupát 1987-ben tartották,  a Cannabis Cup jelenleg a 25. évben jár!

Az eseménynek, mint mindig, Amszterdam ad otthont, ahol a toleráns marihuána törvények lehetővé teszik egy ilyen témjú és nagyságú rendezvény létrehozását. A fesztivál  középpontjában hagyományosan a világ minden tájáről érkező bírók tevékenysége áll, akik megítélik a kölönböző marihuána fajtákat, melyek Amszterdam rengeteg coffee shopjából származnak. A High Times Cannabis Cup mára egy igen nagyszabású rendezvénnyé nőtte ki magát. Jellemzően sok élő zene, komédia kíséretében zajlik és megrendezésre kerül egy expo is, melynek témája a marihuánával és kenderrel kapcsolatos termékek és kannabisz-orientált vállalkozások. Ez az esemény nagyon népszerűvé vált az elmúlt években, és sok turista látogat Amszterdamba,kizárólag azért, hogy részt vehessen a fesztiválon.

 

Miért Hordjunk Kendert?

"Kender erős, tiszta fonalat ad, olyan szerkezettel, ami a ruhát hűvössé teszi nyáron, meleggé és kényelmessé télen." - Georgio Armani

"Úgy vélem, hogy a kender lesz a jövő anyaga, mind a lakberendezés, mind a divat területén." - Calvin Klein

 

A kender az egyik legerősebb létező természetes rost, és igen nagy a szakítószilárdsága
Kender megpuhul használattal de mégis nagyon tartós anyag.
Kender szövetet könnyű festeni és a színét hosszú időn át megőrzi.
Kender ruhadarabok "lélegeznek", a rostok porózus jellegének köszönhetően, ezért van az, hogy a kender szövet hűvösebb marad meleg időben, miközben hidegben úgy tárolja a hőt, hogy visszatartja a test által femelegített levegőt, amely megreked a szálak közt.
Kender ruházat természetesen blokkolja akár 95%-át is a nap káros UV sugarainak, miközben 5-ször olyan erős, mint a pamut és ez, párosulva erős gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal, teszi a szövetet természetes választássá kórházaknak és sebészeti alkalmazásokhozKender jól ellenálló penésznek és tűznek is.

 

 

 

Egy tanulmány szerint a marihuána egyik vegyülete megállíthatja a mellrák terjedését

A kannabiszban található vegyület  megállíthatja a mellrák terjedését a szervezetben, állítja   a California Pacific Medical Center Research Institute-ban dolgozó tudósok csoportja. A  CBD-nek hívott vegyület, amely megtalálható a Cannabis sativában, lehet egy nem-toxikus alternatívája a kemoterápiának.
"Pillanatnyilag elég korlátozott lehetőségekállnak rendelkzésre a rák agresszív formáinak  a kezelésére" mondta a vezető kutató, Dr. Sean D. McAllister, a CPMCRI rákkutatója  egy sajtóközleményben. "Kezelések, mint a kemoterápia, hatékonyak lehetnek, de ezek rendkívül toxikusak és nehézek a betegek számára. Ez a vegyület reményt ad egy nem toxikus terápiára és hogy el lehetne érni, ugyanazt az eredményt  a fájdalmas mellékhatások nélkül is."
Összehasonlítva egy másik  izolált összetevőjével a marihuánának, a  THC-val,  melyet szintén használnak orvosi kezelésekre,  a CBD -nek nincsenek pszichoaktív tulajdonságai, így használata nem sért semmilyen állami vagy szövetségi törvények. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy nem ajánlják, hogy a mellrákos betegek marihuánát szívjanak. Azt mondják, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a növény elszívásával hatékony koncentrációban lehetne a CBD-t a szervezetbe juttatni.

A tanulmány megjelent a Molecular Cancer Therapeutics folyóiratban.

 

Maastricht Meghátrál

A helyi lakosoknak Maastrichtban többé  nem szükséges regisztrálniuk marihuána fogyasztóként ahhoz, hogy könnyűdrogokat vásároljanak a város coffeeshopjaiból, jelentette be Onno Hoes , a város polgármestere szerdán.

Május 1. óta a kannabisz kávézók a az ország déli részén zárt körű klubokká alakultak annak érdekében, hogy távol tartsák a külföldieket. Csak a helyieknek, akik bizonyítani tudják, hogy a környéken élnek, megengedett, hogy klubtaggá váljanak. A televízió szerint, Hoes azt nyilatkozta, hogy a külföldiek száma, akik könnyűdrogokat próbáltak vásárolni olyan drasztikusan esett, hogy a tagsági kártyákra már nincs szükség.

Hivatalos Regisztáció

Ugyanakkor, nagyon kevés helyi regisztrált, mint kannabisz felhasználó. Változtatásokat kell végrehajtani, ahogy a tagsági rendszer működjön, mivel a helyi lakosok nem szívesen regisztráltak, úgyhogy személyi és egy hivatalos igazolást a tanácstól a lakhelyről elegendő lesz marihuána vásárlásához.

Hoes azt is reméli, hogy ez csökkenteni fogja az utcai kereskedők számát, akik a tilalom bevezetése óta jelentek meg.

A wiet pass (coffee shop tagsági kártya) rendszer bevezetésre vár az ország többi részében,  Amszterdamot is beleértve a jövő év januárjától kezdve, amit Amszterdam polgármestere Eberhard van der Laan és a városi tanács többsége határozottan ellenez.

Amszterdam

Az ifjusági igazságügyi miniszter Fred Teeven mondta a főváros helyi televíziós állomásnak,  AT5-nek kedden, hogy a bérlet bevezetése a fővárosban a városi tanáccsal konzultálva fog megvalósulni.

"A wiet pass bevezetésre kerül amszterdamban de figyelembe veszi a helyi önkormányzatokat," nyilatkozta Teeven.

A coffee shop tulajdonosok üdvözölték a miniszter nyilatkozatát, mondván, azt mutatta, hogy a kormány kezdi megváltoztatni álláspontját.

Választások

Eközben, a wiet pass ellenfelei már kampányolnak a legalizáció visszaforditására a szeptember 12-én tartandó általános választásokon.

Joep Oomen szerint a kannabisz legalizálási mozgalomra jó, ha bármely balos politikai pártra adnak le szavazatokat, és rossz ha bármely jobbos pártra .

Számos párt a marihuána produkció jobb szabályozására hív fel. Bár a kannabisz illegális Hollandiában, a felhasználók birtokolhatnak legfeljebb öt gramm személyes használatra szánt marihuanát vagy négy növényt büntetőeljárás indítása nélkül.

 

 

A Híres-Nevezetes Beregdaróci Kenderes Napok

Rengeteg felfedeznivaló zuga van még kis hazánknak! Kenderbarátok, jártatok már Beregdarócon?

Az ukrán-magyar határon fekvő község nevezetessége a XV. századi műemlék jellegű református kőtemplom és szemgyönyörködtető természeti értékei a Báb- és Nyíres-tó környéke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ezen eldugott kis zuga ad otthont egy igen kedves és egyedi hagyományőrző fesziválnak. A rendezvényt minden év agusztus első péntek és szombatján, tartjak, kenderaratás idején. A ’kendermagtól a vászonig’ nevet viselő esemény igazi ínyencség! Nem is tudtam, hogy ilyen különlegességek zajlanak a nagymamám szülőfalujától nem messze, habár a nagyszüleimen keresztül, már kiskorom óta jól ismerem a kenderfeldolgozás hagyományát és fontosságát a térségben!

A településen működő tájházban a kenderfeldolgozás valamennyi lépését bemutatják, az idelátogatók pedig kipróbálhatják és maguk is megtanulhatják a munkafolyamatokat. Természetesen kendernyűvés- áztatás és fonás-szövés közben jócskán marad idő zenére, táncra és gasztronómiai élvezetekre.

kenderztatsA kender fontos textilipari nyersanyag is. Rostjai erősek, nedvességnek jól ellenállnak. Műszaki szövetek, vitorlavásznak, ponyvák, hevederek, zsákok, kárpitoskellékek, kötelek, zsinegek stb. készülnek kenderfonalból.

A kenderkócból szintén fonalat fonnak, de ez csak alárendeltebb célokra használható.

A kender feldolgozása a betakarítással kezdődik amit, nyüvésnek hívnak és a földből kézzel kitépését jelenti a növénynek. Majd az áztatás következik, ami történhet álló- vagy folyóvzekben.

Majd szárították, törték és tilolták, majd az így kapott termékekből, a szöszből, a szálakenderből és a kócból fonalat fontak, amiből a takácsok (vagy ha otthon is volt szövőszék, a lányok, asszonyok) vásznat szőttek, a kötelesek köteleket vertek.

A betakarítást, áztatást, tilolást nyáron végezték, míg a szövés-fonás a hosszú téli esték elfoglaltsága volt és ugyanakkor a társas élet egy formaja is volt. Lányok és legények összegyűltek a fonóban, énekeltek és történeteket mondtak.

Mindezek az ősi hagyományok megelevenednek minden nyáron Beregdarócon.

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

A legújabb fejezete a holland Cannabis Sagának: Egy új remény

Miután a jelenlegi miniszterelnök, a Holland Marke Rutte átadta Beatrix királynőnek kormányának lemondását idén áprilisban, az általános választásokat előrehozták ez év szeptemberére.

Rutte vezette be a széles körben kritizált "fű passt", ami már életbe lépett Hollandia három déli tartományában.

Kevesebb mint egy hónappal a választások előtt, úgy tűnik a közvélemény-kutatások alapján, hogy a holland Szocialista Párt (SP), Emile Roemer vezetésével megelőzte Mark Rutte konzervatív Liberális Pártját (VVD).

Az SP kampány program kijelenti, hogy szándékukban áll legalizálni és szabályozni a kannabisz ipart, azzal az indoklással, hogy több érdem van a megelőzésében, oktatásában és a lakosság tájékoztatásában az alkohol- és a kábítószer-használatról, mint a tiltásban.

Csak néhány az ígéreteik közül a holland szavazóknak:

13. Jobb, hatákonyabb információk az alkohol- és kábítószer-használatról a fiataloknak és szüleiknek.

14. Legalizálás és szabályozás a könnyűdrogok termesztésével és értékesítésével kapcsolatban a holland piac számára, a kellemetlenségek és a bűnözés csökkentésére . Minőségellenőrzés és oktatás javítása. Nem kell a "fű pass ". Értékesítése és termelése kemény drogok továbbra is törvénytelen maradna.

16. Nagyobb figyelmet kell fordditani az alkohol-és kábítószer-használat következményeire a fiatalokra és szüleikre. Klinikák utógondozáshoz az alkohol mérgezéssel kórházba jutott fiatalok számára.

 

A különbség a két párt között, és minden egyéb ellenfelük között egyre nő, és az előrejelzések szerint a verseny a marihuána legalizálásról a két végletet képviselő párt között fog eldőlni.

Kevesebb, mint egy hónap múlva a kannabisz jövője Hollandiában meg lesz határozva!

 

 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  Next 
 •  End 
 • »


Page 1 of 5

Kenderbarát Video Bar

Loading...

Szavazás

Melyik a kedvenced a felsorolt marihuána fajták közül?
 

Állapot

Kenderbarát Megosztása

feed-image Kenderbarát

Online Felhasználók

We have 92 guests online

Banner

Szavazás

Melyik kender alapú terméket használod?
 
Banner

Hírcsatorna