Kenderbarát

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Error
 • Error loading feed data.
Home Orvosi Célú Felhasználás
Orvosi Célú Felhasználás

A glaukóma kezelése kannabisszal

Az emberi szemgolyó folyadékkal telt amely nyomást fejt ki, hogy fenntartsa a szemgolyó szferikus nyomását. Glaucoma olyan állapot, amikor a csatornák, amelyeken keresztül ez a folyadék áramlik, fokozatosan blokkoltak és a szemnyomás (IOP) fokozatosan emelkedik, ami egyre nagyobb károkat okoz a látóidegnek és a látás fokozatosan romlik. Glaukóma a második leggyakoribb oka a vakságnak, és érinti a 1,5%-át az 50 év felülieknek és az 5%-át a 70 év felettieknek.
Sztenderd kezelések kellemetlen vagy veszélyes mellékhatásokkal járhatnak és kevés hatásuk van az intraocularis nyomásra a glaukóma végstádiumában. Cannabis azonban drámaian csökkenti a szemen belüli nyomást, a súlyos mellékhatások nélkül. A  betegek, akik úgy találják, hogy normál gyógyszerek nem segítenek a tüneteiken, jelentették, hogy a  kannabisz elszívása gyorsan helyreállítja a látásukat. Sok a hosszú ideje glaukómás beteg sikeresen megőrizte a látását a kannabisz használatának köszönhetően 20 vagy 25 éven keresztül, és sikerült elkerülniük a fokozatos, fájdalmas látásromlást, ami végül elkerülhetetlenül vaksághoz vezet.
Azonban az idősebb generációk, akik a leginkább veszélyeztetettek a glaukómára, nem  értékelik az eufórikus mellékhatásait az elfogyasztott kannabisznak. Szintén sokan aggódnak közülük, hogy káros mellékhatásai lehetnek a szív-és érrendszerre. Ezek a hátrányok különösen jelentősek, ha figyelembe vesszük, hogy a betegeknek körülbelül 4 óránként kell magukhoz venniük egy adag kannabiszt a teljes jótékony hatások kiaknázása éerdekében.
Van rá remény, hogy a kannabisz-tartalmú szemcseppet lehetne kifejleszteni a jövőben, amelynek nincsenek mellékhatásai, de ezt nagyon megnehezíti, hogy a kannabinoidok természetesen nem  oldódnak vízben. Azonban, állatkísérletekben használtak THC-t olajban oldva (felhasználva a zsírban való oldhatóságát), melyek sikeresek voltak: a marihuána előnyeit megőrizte a fent említett mellékhatások nélkül.

 

Fájdalomcsillapító hatás

Már régóta él az a meggyőződés, hogy a kannabisz enyhülést nyújt azoknak, akik  krónikus fájdalmakkal küzdenek. A neuropátiás fájdalmakban szenvedők - amelyek általában alkoholizmus, amputáció, gerinc műtét, HIV vagy MS által okozottak - gyakran fordulnak gyógyászati ​​kannabiszhoz panaszaik  megkönnyítésére.

Egy 2010-es, a Canadian Medical Association Journal által végzett tanulmány huszonegy 45 éves átlagéletkorú férfit és nőt tesztelt. Négy különböző erősségű a kannabiszt használtak a tesztelésre. Az  egyik a 9,4% THC-t, a másik  2,5% THC-t, a többi 6% THC-t tartalmazott és egy placebot is közéjük kevertek. A  két hónap folyamán,minden egyes vizsgálati alany elszívott egy véletlenszerűen kiválasztott  fajtát, a  vizsgálati alanynak persze nem volt tudomása az erősségről. Naponta háromszor, öt napon keresztül kellett magukhoz venniük. Az öt napos időszak után a vizsgálatban résztvevőknek be kellett számolniuk a fájdalomszintjükről. A legmagasabb dózisú THC (9,4%) tartalmúról, bizonyosodott be, hogy a  legjobban csökkenti a fájdalom szintjét, átlagosan  6,1-ről 5,4-es szintre. Bár a tanulmány azt is megemlíti, hogy a legtöbb az  utcán értékesített fajta 10%, illetve 15%-os THC szinttel is rendelkezik és ezért még hatékonyabb  fájdalmatcsillapító is lehet. (forrás: Doheny, Kathleen)

 

Egy tanulmány szerint a marihuána egyik vegyülete megállíthatja a mellrák terjedését

A kannabiszban található vegyület  megállíthatja a mellrák terjedését a szervezetben, állítja   a California Pacific Medical Center Research Institute-ban dolgozó tudósok csoportja. A  CBD-nek hívott vegyület, amely megtalálható a Cannabis sativában, lehet egy nem-toxikus alternatívája a kemoterápiának.
"Pillanatnyilag elég korlátozott lehetőségekállnak rendelkzésre a rák agresszív formáinak  a kezelésére" mondta a vezető kutató, Dr. Sean D. McAllister, a CPMCRI rákkutatója  egy sajtóközleményben. "Kezelések, mint a kemoterápia, hatékonyak lehetnek, de ezek rendkívül toxikusak és nehézek a betegek számára. Ez a vegyület reményt ad egy nem toxikus terápiára és hogy el lehetne érni, ugyanazt az eredményt  a fájdalmas mellékhatások nélkül is."
Összehasonlítva egy másik  izolált összetevőjével a marihuánának, a  THC-val,  melyet szintén használnak orvosi kezelésekre,  a CBD -nek nincsenek pszichoaktív tulajdonságai, így használata nem sért semmilyen állami vagy szövetségi törvények. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy nem ajánlják, hogy a mellrákos betegek marihuánát szívjanak. Azt mondják, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a növény elszívásával hatékony koncentrációban lehetne a CBD-t a szervezetbe juttatni.

A tanulmány megjelent a Molecular Cancer Therapeutics folyóiratban.

 

Izommerevség és izomgörcsök oldása

Egy másik, orvosi szempontból igen érdekes hatása a kannabisznak az izomlazító képessége. Az American Cancer Society 2004-es tanulmánya arról számol be, hogy azok a szklerózis multiplexben  szenvedő betegek, akik folyekony kivonat formájában használtak kannabiszt, enyhülést tapasztaltak az izomgörcsökben és a remegésben.

A súlyosan fogyatékos SM-es betegeknél végzett vizsgálatok is bebizonyították, hogy a THC bevitel csökkentette a tremort és az izommerevséget. Mind a nyolc beteg, aki részt vett a felmérésben, beszámolt módosult tudatállapotról is (azaz beszívtak) és csak kettő tapasztalt kellemtlen közérzetet és enyhe paranoiát.

 

Émelygés és hányás enyhítése

Kétfajta receptor teszi lehetővé a szervezetünkben, hogy hasznosítsuk a marihuána gyógyászati hatásait, a CB1 receptorok, amelyek az agy, gerincvelő és annak perifériáján talalhatók és a CB2 receptorok, amelyek viszont az immunszövetekben vannak. Amikor marihuánával kerülünk kapcsoltaba, a testünk olyan molekulákat (ún. endocannabinoidokat) állít elő amik kölcsönhatásba kerülnek a CB1 és CB2 receptorokkal és ez okozza az euforikus állapotot és segít letompítani érzékeinket különféle tünetekre.

Talán a gyógyászati marihuánát leggyakrabban az émelygés csökkentésére alkalmazzák. Az amerikai National Cancer Institut által megvizsgált és az FDA  (Food and Drug Administation) által jóváhagyott két kannabisz alapú gyógyszer, dronabinol és nabilon, segített enyhíteni a kemoterápia által okozott émelygést és hányást a rákos betegeknél. A National Cancer Institution adataii szerint az orálisan a szervezetbe jutatott gyógyszer működött épp olyan jól, vagy jobban, mint néhány gyengébb az FDA által jóváhagyott hagyományos szerek.

 

 

 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  Next 
 •  End 
 • »


Page 1 of 2

Kenderbarát Video Bar

Loading...

Szavazás

Melyik a kedvenced a felsorolt marihuána fajták közül?
 

Kenderbarát Megosztása

feed-image Kenderbarát

Banner

Szavazás

Melyik kender alapú terméket használod?
 
Banner

Hírcsatorna