Kenderbarát

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Error
  • Error loading feed data.
Home Programfüzet Beregdaróci Kenderes Napok A Híres-Nevezetes Beregdaróci Kenderes Napok

A Híres-Nevezetes Beregdaróci Kenderes Napok

Share Link: Share Link: Bookmark Google Yahoo MyWeb Del.icio.us Digg Facebook Myspace Reddit Ma.gnolia Technorati Stumble Upon

Rengeteg felfedeznivaló zuga van még kis hazánknak! Kenderbarátok, jártatok már Beregdarócon?

Az ukrán-magyar határon fekvő község nevezetessége a XV. századi műemlék jellegű református kőtemplom és szemgyönyörködtető természeti értékei a Báb- és Nyíres-tó környéke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ezen eldugott kis zuga ad otthont egy igen kedves és egyedi hagyományőrző fesziválnak. A rendezvényt minden év agusztus első péntek és szombatján, tartjak, kenderaratás idején. A ’kendermagtól a vászonig’ nevet viselő esemény igazi ínyencség! Nem is tudtam, hogy ilyen különlegességek zajlanak a nagymamám szülőfalujától nem messze, habár a nagyszüleimen keresztül, már kiskorom óta jól ismerem a kenderfeldolgozás hagyományát és fontosságát a térségben!

A településen működő tájházban a kenderfeldolgozás valamennyi lépését bemutatják, az idelátogatók pedig kipróbálhatják és maguk is megtanulhatják a munkafolyamatokat. Természetesen kendernyűvés- áztatás és fonás-szövés közben jócskán marad idő zenére, táncra és gasztronómiai élvezetekre.

kenderztatsA kender fontos textilipari nyersanyag is. Rostjai erősek, nedvességnek jól ellenállnak. Műszaki szövetek, vitorlavásznak, ponyvák, hevederek, zsákok, kárpitoskellékek, kötelek, zsinegek stb. készülnek kenderfonalból.

A kenderkócból szintén fonalat fonnak, de ez csak alárendeltebb célokra használható.

A kender feldolgozása a betakarítással kezdődik amit, nyüvésnek hívnak és a földből kézzel kitépését jelenti a növénynek. Majd az áztatás következik, ami történhet álló- vagy folyóvzekben.

Majd szárították, törték és tilolták, majd az így kapott termékekből, a szöszből, a szálakenderből és a kócból fonalat fontak, amiből a takácsok (vagy ha otthon is volt szövőszék, a lányok, asszonyok) vásznat szőttek, a kötelesek köteleket vertek.

A betakarítást, áztatást, tilolást nyáron végezték, míg a szövés-fonás a hosszú téli esték elfoglaltsága volt és ugyanakkor a társas élet egy formaja is volt. Lányok és legények összegyűltek a fonóban, énekeltek és történeteket mondtak.

Mindezek az ősi hagyományok megelevenednek minden nyáron Beregdarócon.

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Kenderbarát Video Bar

Loading...

Szavazás

Melyik a kedvenced a felsorolt marihuána fajták közül?
 

Banner

Szavazás

Melyik kender alapú terméket használod?
 
Banner

Hírcsatorna